Jóga (Gerincjóga, Hatha Jóga, Vinyasza Flow)

A jóga mindennapos gyakorlása – művelői szerint – önmagában is hasznos, javítja az egészséget.

Gerincjóga

A Gerincjóga modern mozgásrendszer, amely a Hatha jóga speciális testhelyzeteit használja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítására biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal.

Elsődleges szerepe a prevenció, az egészségmegőrzés, de csoportos mozgásterápiaként, amely a teljes fizikumot módszeresen kezeli és fejleszti, kiváló eredménnyel támogatja és kiegészíti a személyre szabott, célirányos gyógyító eljárásokat. Legfőbb eszközei a tudatos mozgás, a helyes légzés és a relaxáció.

Hatha Jóga

Tradicionálisan a Hatha Jóga egy teljes rendszer, amelynek a testgyakorlatok, azaz ászanák, a légző gyakorlatok, a tisztító eljárások és a meditáció is része.

A hatha jóga célja az egyensúly és a harmónia elérése. Ezt úgy célozza meg, hogy a gyakorló a Hatha Jóga gyakorlásán keresztül dinamikus egységet alakit ki fizikai, érzelmi, mentális és spirituális síkon is, mert a Hatha Jóga filozófiája azt érti tökéletes egészség alatt, ha valaki a fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten is egyensúlyban van.

A Hatha Jóga gyakorlásának egyik legfontosabb eleme, hogy terápiás hatású, mert minden korosztálynak, minden alkatnak és nemnek megfelel, mint mozgásforma.

Vinyasza Flow

A Vinyasa Flow kifejezés jelentése: „tudatos módon egymás után helyezni.” Ez egy dinamikus jógastílus, melyben az ászanákat (testhelyzeteket) egymásba fűzve, sorozatokban gyakoroljuk, így képezve egy folyamatos áramlást. Az ászanáig vezető út, a testhelyzet felvétele ugyanolyan fontos, mint maga az ászana. A légzés és a mozgás összehangolása hangsúlyos, hiszen így lesz mindkettő tudatos és áramló, a gyakorló pedig koncentrált és jelenlevő.

A testben tárolt mentális és érzelmi feszültség, energetikai blokk a mozgás keltette belső hőtől oldódik, a mély egyenletes légzés pedig lazítja, megnyugtatja a testet és az elmét. A Vinyasa Flow bátorítja a jógázó aktuális állapotához, szintjéhez igazodó gyakorlást.